Odborný kurz přípravy pizzy proběhl již podruhé, a to pro žáky třídy 2. ročníku oboru Kuchař-číšník v pondělí a úterý 11. a 12. 12. 2023 na středisku gastronomických služeb. Pod vedením našeho absolventa Jana Šafránka a pod patronací pizzerie Kobe se žáci seznámili s historií vzniku pizzy, s přípravou různých těst na pizzu, s vhodnými surovinami a v neposlední řadě s tradičními pizzami jako je např. pizza Margherita.
Praktická část byla zaměřena na správné vytočení bochníčku těsta na krásnou kulatou, stejnoměrně silnou placku s tak akorát vysokým okrajem. A jelikož dle přísloví „Opakování matka moudrosti“ se to opakovalo mnohokrát. Dále připravili těsto na pizzu na druhý den a to z 10 kg mouky, naučili se s těstem pracovat a jak jej dále využít. Následovala příprava důležitého suga a poté plnění svých vlastních pizz. Skvělou příležitostí byl nácvik nabrání pizzy na lopatu, což se některým vedlo na výbornou.
Žáci obdrželi certifikát a odcházeli nejen s naplněným žaludkem, ale také s novými poznatky a zážitky.
Děkujeme také sdružení rodičů za finanční podporu absolventům kurzu.
Středisko gastronomických služeb
VUOV Miroslava Moravcová