V úterý 21. 5. 2024 se oddělení HT1 z Výzkumného ústavu hotelnictví a turistiky při SŠSaŘ Stochov, spolu se svými třídními maskoty Růženkou a Žofinkou, vydalo na inspekční cestu turistickou Prahou, aby zmapovalo připravenost města na turistickou sezonu.
Cesta vedla z Pohořelce, přes Hradčany a Malou Stranu, Kampu, pak lanovkou na Petřín a skončila opět na Pohořelci.
A co badatelé zjistili?
1. Napočítali 27 restaurací.
2. 45 dalších gastronomických provozů, jako různá občerstvení, stánky, zmrzlinárny a podobné podniky
3. 16 prodejen suvenýrů.
4. Cestou zaznamenali 32 zahrádek k posezení.
5. Zjistili, že 0,5l piva stojí od 65 do 80 Kč. Dokonce našli v nabídce i pivo třešňové za 80 Kč, nebo pivo s názvem Moucha 12. To stálo 0,5l 70 Kč.
6. Ceny polévek, se pohybovaly od 105 Kč za tomatovou až po 150 Kč za krevetovou.
7. Cena za kopeček zmrzliny dosáhla až do výše 45 Kč, ovšem výběr druhů je obrovský.
8. Nabídka nejrůznějších druhů káv je také velmi široká, nejnižší cenu badatelé objevili u espresa a americana, a to 50 Kč, nejvíce turista zaplatí 110 Kč za vídeňskou kávu nebo flat white a to 110 Kč
9. Dalším objektem zájmu byl guláš. Nejnižší cena byla v Pivnici U Glaubiců, klasický česky guláš tam stál 195 Kč. Naopak nejdražší guláš nabízejí u Three Golden Crowns 269 Kč a The Wall Pub až 300 Kč.
10. A poslední položka, kterou badatelé zkoumali, byl smažený sýr. U něj se cena pohybuje v rozmezí 210 až 305 Kč
11. Bohužel v počítání hotelů došlo k výzkumné chybě, ale je jasné, že hotelů bylo vysoko přes 10 a to od * do ***.
Výzkumníci z HT1 budou velice rádi, pokud vám jejich bádání přineslo zajímavé informace. Oni sami rozhodně s výzkumem nekončí, budou ho pravidelně opakovat.
Za výzkumnou skupinu HT1 zapsala vedoucí týmu TU M. Krombholzová, asistovaly a výzkumníky z jejich tvrdé práce psychicky léčily Růža a Žofka.
Bc. Marcela Krombholzová, učitelka