Již celý měsíc před začátkem soutěže, vybraní žáci pilně nacvičovali své dovednosti a znalosti pod vedením učitelů odborného výcviku střediska gastronomických služeb.
Den „D“ nastal 22.2.2018, kdy jsme se vydali směr Děčín, na již 3. ročník soutěže Gastro Labe. Pořadatelem této soutěže byla Střední škola řemesel a služeb Děčín.
Soutěž se odehrávala v příjemných prostorách Centra Pivovar. Pro soutěžící i doprovod bylo připraveno zázemí s občerstvením, kde se týmy mohly připravovat na samotné soutěžení.
Samotná soutěž byla rozdělena do třech kategorií – kuchaři, číšníci a cukráři.
V kategorii KUCHAŘ na téma „Vegetariánský hamburgeru“ příprava 4 porcí, v časovém limitu 30 minut, nás reprezentovali žáci 2.ročníku kuchař-číšník David Trnka a Kristýna Tomanová.
Druhým úkolem týmu bylo poznávání surovin a potravin se zavázanýma očima, úkolem druhého z dvojice byla příprava studeného vegetariánského předkrmu.
Náš kuchařský tým připravoval:
„Beansburger“ z bílých fazolí, pečené zeleniny s koriandrovým dresinkem, uzeným tofu v bulce se sušenými rajčaty, brambory grenaille s česnekovým prachem a tymiánem.
„Cizrnový tataráček s karamelizovanou cibulkou a kapary, zastřené křepelčí vejce, parmazánový chips, salsa z uzených rajčat.
V konkurenci 16 týmů se naši v přípravě hamburgeru umístili na krásném 2. místě.
V přípravě studeného předkrmu jsme se umístili také na 2. místě.
V kategorii ČÍŠNÍK na téma „Příprava a servis teplého předkrmu před hostem“
nás reprezentovala žákyně 2. ročníku kuchař-číšník Anna Dobronyiová
Připravila:
Zeleninové ragout s provensálskými bylinkami podávané na slané vafli a grilované bazalkové tofu
doplněné o růžové francouzské víno„Emotion d´un Soir Rosé, Ventoux AOC, 2016, Domaine de Font-Sane, které otevírala a servírovala odborné porotě.
Na soutěžní úkol se velmi zodpovědně a svědomitě připravila, odbornou porotu provázela mluveným slovem k soutěžnímu úkolu.
Přestože nedosáhla na stupně vítězů, patří jí krásné 4. místo v konkurenci 11 soutěžících.
Soutěžícím patří velké poděkování za získaná ocenění a za svědomitou přípravu na tuto soutěž.
Učitelé gastronomického střediska