Praktická část závěrečné zkoušky žáků oboru Kuchař – číšník
10. – 12. 6. 2020 středisko gastronomických služeb Střední školy služeb a řemesel Stochov znovu ožilo z „karanténového“ spánku. Čilý ruch zde panoval již od brzkých ranních hodin. Praktickou část závěrečné zkoušky zahájila paní ředitelka Ing. Jaroslava Pichová a žákům popřála mnoho štěstí. Žáci byli rozděleni do dvou skupin, a každý den prokazovali své dovednosti a vědomosti na jiném gastronomickém středisku. V části kuchařské si nejprve vylosovali své menu, které si následně nanormovali a spěchali si do kuchyně převzít potřebné suroviny. Během několika minut se chodbami začali linout vůně připravovaných pokrmů. Žáci pracovali samostatně a Učitel odborného výcviku Michal Kemr, pečlivě dohlížel na průběh, nejen přípravy pokrmů, ale i předběžné přípravy surovin, vážení, dodržování technologických postupů, dodržování hygieny a bezpečnosti při práci. Také expedice pokrmů je nedílnou součástí kuchařského umění a i zde si žáci mohli v bodování přilepšit. Mohlo by se zdát, že expedicí zkouška končí. Ne, ne ….. ještě chybí neoblíbený úklid.
V části číšnické si žáci nejprve vylosovali pracovní pozici při banketu a také otázku odborné dovednosti číšníka. Není čas, ztrácet čas a tak si po vylosování žáci začali připravovat výseče slavnostních tabulí. Témata letošních samostatných odborných prací byla Svět 2020, Speciality šéfkuchaře aneb retro tradice, Významné dny naší republiky a Putování s Balkánem. Žáci si z vylosovaných témat vybírali různá podtémata, a jejich práce byly rozmanité. Podívali jsme se na zoubek českým tradicím, jako např. Velikonocům, Jízdě Králů, Dožínky, České Máje či na Den válečných veteránů. Se světem 2020, jsme zamířili na předávání filmového Českého lva, Mistrovství světa v hokeji, na Rallye Dakar a koncert Ozzyho Osbourna. Na konec jsme se jeli „opalovat“ do Řecka, Chorvatska a Bulharska.
V průběhu obhajoby, žáci také prokazovali své znalosti anglického jazyka a připravovali si „restauraci“ na slavnostní banketní obsluhu.
Jako každý rok, se zkoušky a slavnostního oběda zúčastnili i odborníci z praxe. Pan Roman Líbal, Sommelier a sales manager Zámeckého vinařství Lobkowicz z Roudnice nad Labem a manželé Eiseltovi, majitelé Café restaurantu U smrku v Jenči.
Mezi hosty u slavnostní tabule jsme přivítali paní ředitelku Ing. Jaroslavu Pichovou, paní učitelku třídní Bc. Miroslavu Slaninovou, paní učitelky nejen odborných gastronomických předmětů Ing. Hanu Proškovou a Bc. Marcelu Krombholzovou a další milé kolegy, kteří přišli v této nelehké době žáky podpořit.
Po slavnostním obědě pro hosty, si žáci užili krátký, ale zasloužený odpočinek u společného posledního „školního“ oběda. Následoval úklid a zkouška z odborné dovednosti číšníka.
Poslední den praktické ZZ, žáci připravovali samostatný pokrm, což byl hlavní chod s přílohou z jejich sestaveného slavnostního menu. Stejně jako témata, byly i pokrmy rozličné. Ochutnali jsme několik úprav jehněčího masa, drůbeže, vepřového i hovězího masa, ale také jeden vydařený veganský pokrm. Byli jsme na naše žáky pyšní, protože servírované pokrmy byly výborné. Některé vynikající a pár excelentních.
Nu, zbývá již jen poslední pár slov, k praktické části závěrečných zkoušek, která asi čtenáře zajímá nejvíce. Takže pokud jste se dočetli až sem, ……. Tramtararáááá J Všichni žáci 3. ročníku oboru Kuchař – číšník úspěšně složili tuto část závěrečné zkoušky. Z celého srdce gratulujeme a přejeme hodně štěstí při poslední, závěrečné ústní části zkoušek, která žáky čeká v pondělí 22. června 2020.