Nahrávám...
Zpět

Týden odborného výcviku na středisku gastronomických služeb tříd KC1 a KC3

 

 

 

 

 

Týden odborného výcviku na středisku gastronomických služeb tříd KC1 a  KC3.

V pondělí a ve středu žáci KC3 trénovali ve výrobním středisku složitá restaurační menu. Zaměřili se na přípravu studených předkrmů, netradičních vložek do polévky, zopakovali si přípravu pokrmů na objednávku s oblíbenými i méně známými přílohami a menu zakončili přípravou restauračních moučníků.

Žáci 1. ročníku v naší cvičné školní restauraci servírovali menu nižší formou jednoduché obsluhy. Zdokonalili si držení talířů v příručníku, servis rozlévaných nápojů z tácku i práci s platem při servisu polévek v bujonovém šálku či salátů jako doplňku hlavního chodu.

Škola hrou, aneb žáci v roli instruktora. Žáci 3. ročníku byli na závěr posledního týdne odborného výcviku rozděleni do dvou skupin. První skupina trénovala samostatnou přípravu na banketní obsluhu, včetně organizačního zajištění, přípravy tabule s dekorací, přípravy potřebného inventáře a samozřejmě servisu menu banketní obsluhou. Žákům jsme s VUOV Bc. M, Moravcovou, předvedly obhajobu slavnostního menu a výseče slavnostní tabule, tak jak by měla vypadat u praktické závěrečné zkoušky (PZZ). A naposledy zodpověděly otázky žáků k tomuto tématu.

Druhá skupina společně s žáky KC1 připravovala slavnostní menu. Každý „instruktor“ měl ve svém teamu 2 až tři žáky z prvního ročníku a společně připravovali pokrmy ze slavnostního menu, tak si mohl vyzkoušet pozici „šéfa“, který mj. zodpovídá za svěřený personál i kvalitu pokrmů. Zaslouženou odměnou celému kuchařskému teamu, zejména části „prváčků“ byla role hostů u slavnostní tabule při banketu. V pátek měli žáci KC1 ve výrobním středisku nové instruktory z řad číšníků z předchozího dne a čtvrteční kuchařský team si dle stejného scénáře ověřil své dovednosti v odbytu. Ohlasy žáků na tuto formu výuky, byly veskrze pozitivní.

Bc. Martina Štiková, učitelka OV