Po dlouhé odmlce se nám podařilo zrealizovat odborný baristický kurz pro žáky 2. ročníku oboru kuchař-číšník. Všichni žáci se již na kurz velmi těšili a z jejich ohlasů, si kurz užili.
Tentokrát kurz vedl lektor Jiří Čad SBA Barista profesional a tím převzal žezlo dlouholetého spolupracujícího odborníka Michala Křižky.
Kurz proběhl ve dnech 1. a 2. června na středisku gastronomických služeb. V teoretické části se žáci seznámili s pěstováním kávy, různými způsoby zpracování, druhy kávy a dalšími zajímavostmi. Dále se lektor zaměřil na různé způsoby přípravy kávy, espressa a jeho varianty.
V úvodu praktické části byl žákům předveden baristický přístroj, mlýnek na kávu a jejich ovládání. Lektor předvedl přípravu základního espressa od mletí, vážení, práce s tamperem a pěchování kávy, nasazení páky s kávou, a především dodržování hygieny. Poté všichni žáci trénovali přípravu espressa pod bedlivým dozorem lektora. Druhá část praktického nácviku byla zaměřena na postup přípravy šlehání mléčné pěny, a to jako vždy nejprve napěněním jarové vody.
Druhý den kurzu již žáci připravovali cappuccino s krásnou krémovou mléčnou pěnou. Předvedení café artu žáky inspirovalo a jednotlivé druhy jako rosseeta, srdce, také trénovali. Nejlépe připravené cappuccino připravil Filip Šlesinger. V závěru kurzu žáci vypracovali krátký test, ověření znalostí, které si zapamatovali. Také nejlepší test od Jaroslava Mrvy byl oceněn sladkostí. Všichni účastníci obdrželi z rukou lektora certifikát o úspěšném absolvování základního baristického kurzu.
Středisko gastronomických služeb
Žáci 2 KC a UOV