Již tradičně se konal na středisku gastronomických služeb dvoudenní baristický kurz vedený lektorem Jiřím Čadem, baristou zastupující společnost Nestlé Česká republika. Účastníky tentokrát byli žáci třídy 1. ročníku oboru kuchař-číšník.
Úvodní část kurzu byla zaměřena na historii, pěstování, druhy, zpracování a pražení kávy. Dále se seznámili s postupem přípravy kávy espressa a dalších druhů, s ukázkou obsluhy profesionálního kávovaru a používání ostatního vybavení, potřebného k přípravě dobrého espressa.
Následoval samotný trénink přípravy espressa, a to opakovaně, aby výsledná káva odpovídala kvalitě, množství a vzhledu. Probíhala také ochutnávka kávy dle kvality.
Druhý den byl nácvik zaměřen na techniku šlehání mléčné pěny, pomocí jarové vody. Správná technika zajistí dokonalou, sametové pěnu. Capuccino si nejen trénovali, ale i ochutnávali.
Své získané dovednosti a znalosti si ověřili zkušebním testem a poté naostro pod drobnohledem lektora připravili, každý své nejlepší espresso a capuccino.
Každý si nakonec odnesl certifikát o absolvování základního baristického kurzu a samozřejmě spoustu nových poznatků a dovedností, které mohou v budoucnu uplatnit v praxi. Žáci obdrželi příspěvek ze sdružení SRPŠ.
Středisko gastronomických služeb
Michal Kemr, učitel odborného výcviku