KURZ PŘÍPRAVY KÁVY 24. 10. – 25. 10. 2022
Již tradičně se v naší škole konal jednodenní baristický kurz pro gastronomické obory. Kurz byl vedený lektorem panem Jakubem Točoněm, ze společnosti Jeseník café.
Účastníky tentokrát byli žáci tříd 1 KC a 3 KC.
Pan lektor žáky nejprve seznámil s historií, druhy kávy a její přípravou. Vysvětlil různé možnosti a techniky přípravy kávy. Poté vysvětlil, jak se správně obsluhuje profesionální kávovar a popsal jeho součásti.
Následoval samotný trénink přípravy kávy. Nejprve účastníci pilovali přípravu espressa. Potom se učili správně vyšlehat mléčnou pěnu, a když se zdokonalili, tak připravovali cappuccino. Při tréninku šlehání si zkusili i latte art. Lektor také představil tisk motivů do mléčné pěny.
Během kurzu žáci připravovali espresso a cappuccino. Celkem připravili zhruba 300 -400 káv, které byli nabízeny učitelům, personálu a žákům školy k degustaci.
Každý si nakonec odnesl certifikát o absolvování základního baristického kurzu a samozřejmě spoustu nových poznatků a dovedností, které mohou v budoucnu uplatnit.
Gastronomické středisko služeb
Michal Kemr, učitel odborného výcviku