Ve dnech 17. 4. – 18. 4. 2023 se zúčastnilo dvoudenního kurzu přípravy pizzy 9 účastníků. Lektor Jan Šafránek, absolvent naší školy v oboru Kuchař-číšník, představil v teoretické části žákům něco z historie pizzy, správné přípravy těsta, volby vhodných surovin a jejich kombinací. Mnoho zajímavého se žáci dověděli o profesním postupu a odborných zkušenostech lektora.
Praktická část byla zaměřena nejen na samotnou přípravu těsta, ale především na tvarování pizzy. Ukázka točení pizzy – kdy těsto létá vzduchem, byla podívaná pro oči a žáky velmi nadchla. Po přípravě surovin k plnění si žáci připravili vlastní pizzy podle základních druhů. Práce s pizza lopatou také nebyla vždy jednoduchá.
Dále se žáci seznámili s přípravou domácího chleba, baget a foccacii a dalšími zajímavostmi.
Mnohé výrobky sami ochutnali a také nabídli k ochutnání našim zaměstnancům. Žáci si odnesli účastnický list, mnoho zkušeností a nabytých dovedností.
Z ohlasů účastníků lze soudit, že kurz byl kladně hodnocen a věříme, že ve spolupráci s lektorem budeme pokračovat.
Žáci získali příspěvek na kurz ze SRŠ.
UOV Michal Kemr