19. 4. 2023
V krásných prostorách, moderní kuchyně Makro akademie v Praze–Stodůlkách se uskutečnil seminář pod záštitou projektu Máme to na talíři a není nám to jedno. Semináře se účastnili učitelé naší školy gastronomických oborů Bc. Miroslava Moravcová, Věra Kunešová a Michal Kemr.
Tentokrát se jednalo seminář zaměřený na luštěniny.
V úvodním slovu paní Alexandry Košťálové ze Státního zdravotního ústavu, se účastníci dozvěděli o významu luštěnin v naší stravě, správném postupu při úpravě a jejich využití ve stravování.
Potom byli účastnici rozděleni do tří skupin a v kuchyni se zapojili do přípravy vybraných pokrmů z luštěnin. Každou skupinu vedl jeden šéfkuchař Makro akademie. Skupiny se na všech stanovištích postupně vystřídaly.
Účastníci připravovali například kuře v šouletu, špagety s omáčkou ala Bolognese, Manapuu s krkovicí a čočkou nebo jasmínovou rýži s fazolemi, brokolicí, tofu a miso pastou.
V rámci oběda byly přichystány pro účastníky další různě upravené luštěniny, ale také výborné dezerty, například z tapioky.
Všichni účastníci si odnesli certifikát o absolvování, ale hlavně mnoho inspirace a nových poznatků, které mohou využít ve svých stravovacích zařízeních.
UOV Bc. Miroslava Moravcová, Věra Kunešová, Michal Kemr