Nahrávám...
Zpět

65-51-H/01 Kuchař – číšník

Rautové občerstvení-Středočeský krajRautové občerstvení-Středočeský kraj
Rautové občerstvení-Středočeský krajRautové občerstvení-Středočeský kraj
Rautové občerstvení-Středočeský krajRautové občerstvení-Středočeský kraj

 

Učební obor KUCHAŘ – ČÍŠNÍK

Od 1. července 2023 není nutný zdravotní průkaz.

Během tříletého studia získáte výuční list v oboru na pracovním trhu velmi žádaném.

Vstupenkou ke skvělému uplatnění ve všech typech restauračních a hotelových provozů je získání výučního listu tohoto oboru s možností navazujícího nástavbového studia v oboru Podnikání, ukončeného maturitní zkouškou.

Výuka je zaměřena na teoretické a praktické poznatky zvoleného oboru, v týdenních cyklech. Důraz je kladen na odborné předměty, praktickou přípravu a nezbytnou výuku cizích jazyků. Upřednostňujeme individuální přístup, kdy Vás krok za krokem provedeme od základních dovedností, až na práh budoucího povolání. Výuka v moderně vybavených odborných učebnách je pro nás samozřejmostí, stejně jako zdokonalování odborností našich pedagogů.

LETÁK OBORU KC

 

Základní informace o oboru KUCHAŘ – ČÍŠNÍK

Délka studia: 3 roky

Forma studia: denní; střídání praktické a teoretické výuky v týdenních cyklech

Studium je vhodné pro chlapce a dívky

Podmínky přijetí: 

Přesná kritéria pro přijetí zveřejní ředitelka školy vždy do 31. ledna pro následující školní rok na webových stránkách školy.

 

  • Je nutné splnění podmínek zdravotní způsobilosti uchazečů o vzdělávání v daném oboru vzdělání
  • Do oboru vzdělávání jsou přijímáni chlapci a dívky.
  • Přijímací zkoušky nekonají

Základní počet bodů je přidělen za dosažený průměrný prospěch v posledních třech pololetích předchozího vzdělávání. Další body získá žák za studijní výsledky v profilovém předmětu (cizí jazyk, chemie) v posledním ročníku studia. Pokud má žák v některém ze sledovaných pololetí snížené hodnocení z chování, naopak body ztrácí. Žák získává další body za umístění v soutěžích a olympiádách, které uvede na přihlášce.

  • Pro přijetí je stanoven minimální počet bodů, který musí uchazeč dosáhnout (vyhlašuje ředitelka školy v Kritériích pro přijetí v 1. kole přijímacího řízení do 31. ledna
  • Vyhodnocení probíhá na základě bodovacího systému zpracovávaného počítačem.

 

Po vyhodnocení výsledků seřadí uchazeče počítač podle získaných bodů a škola přijme plánovaný počet žáků. Další žáci, pokud splní kritéria a dosáhnou stanovaného limitu bodů pro přijetí, se stanou náhradníky, které škola postupně v pořadí osloví okamžitě, jakmile se některý z přijatých žáků rozhodne nenastoupit. 

 

Způsob ukončení: závěrečná zkouška

dokladem je vysvědčení o závěrečné zkoušce a výuční list

Závěrečná zkouška se řídí školským zákonem (561/2004 Sb.) a příslušným prováděcím předpisem (vyhláška 47/2005 Sb.) a se skládá ze tří částí:

 

  • Písemné části
  • Praktické zkoušky
  • Ústní zkoušky

 

Žák vykoná závěrečnou zkoušku úspěšně, pokud úspěšně vykoná všechny zkoušky, které jsou její součástí

Uplatnění absolventa

  • ve všech gastronomických provozech
  • Příprava běžného sortimentu pokrmů teplé a studené kuchyně
  • Úprava jídel a tabule pro slavnostní příležitosti
  • Znalost techniky obsluhy jídel a nápojů
  • Správné skladování potravin a nápojů
  • Sestavování jídelních a nápojových lístků
  • Výpočty kalkulací jídel a nápojů
  • Komunikace ve dvou cizích jazycích při obsluze hosta

Možnost dalšího vzdělávání absolventa:

  • Po získání výučního listu se absolvent může ucházet o přijetí na nástavbové studium – obor 64-41-L/51 Podnikání, zakončené maturitní zkouškou.
  • Možnost získání druhého výučního listu ve zkráceném studiu za 1 rok v oborech: 66-53-H/01 Operátor skladování, 23-55-H/01 Klempíř pro stavební výrobu, 36-52-H/01 Instalatér

 Praktické vyučování:

  • 1. ročník – moderně vybavené učebny (učebna stolničení s barovým pultem a cvičná kuchyň), školní kuchyně a školní jídelna
  • 2. a 3. ročník – pracoviště smluvních partnerů v lokalitách Kladno, Slaný, Rakovník, Praha

Odborné kurzy ukončené certifikátem:

  • Barmanský kurz
  • Kurz Barista – příprava kávy
  • Cukrářské kurzy
  • Kurz vyřezávání ovoce a zeleniny
  • Kurz Sommeliér (víno)
  • Pizza kurz

Workshopy:

  • Vepřové maso
  • Zvěřina
  • Drůbež

Odborné exkurze:

  • Pivovary (U Fleků, Plzeňský Prazdroj)
  • Víno (Bohemia sekt, Zámecké vinařství Lobkowicz)
  • Čokomuzeum

Studenstké projekty:

  • Dnes vaří šéf
  • Stochovské vepřobraní
  • Svatomartinské menu
  • Projekt První republika
  • Stochovský Masterchef
  • Naše tradice

Soutěže odborných dovedností:

  • Makro HoReCa – kuchařský pětiboj
  • Gastro Labe
  • Gastro Poděbrady
  • Soutěž o pohár Blanických rytířů

Sportovní a vzdělávací aktivity:

  • K dispozici je i posilovna
  • Návštěvy muzeí
  • Divadelní a filmová představení
  • Školní výlety

 

Výuka a doplňující kurzy:

  • Učíme se

vzpomínka na předdistanční výuku říjen 2020 - video

projektově - ukázkové tabule, příprava pokrmů Naše tradiceKonzultace, Projektový den MAP

interaktivně a moderně- program Kulinářské umění obsahuje videokurzy, kulinářské postupy a techniky, on line kvízy

promyšleně, předvídavě – trénink závěrečné zkoušky nanečisto ve všech jejích částech

  • Hrajeme si 

Master chef, návštěvní dny, vánoční oběd

  • Zdokonalujeme se

odborné kurzy - barman, barista, pizzař, cukrář

workshopy - zpracování masa, vinařská gastronomie, mořské ryby a plody, bourání zvěřiny

semináře - Tradiční regionální kuchyně Czech Specials  

 

Poměřujeme síly v soutěžích - Makro Akademie Pětibojsoutěž mladých kuchačů, číšníků Gastro Labenejlepší kuchaři jsou ze Stochova

Praktické vyučování probíhá ve vybraných ověřených podnicích, průvodci a instruktory jsou špičkoví restauratéři, šéfkuchaři, číšníci i manažeři, mnozí z řad našich absolventů. Srdcaři, kteří mají za sebou dlouholetou praxi nejen u nás ale i v zahraničí a chtějí se o své zkušenosti podělit.

Výuka se zaměřuje na osvojení praktických a teoretických kompetencí. Ty vám pomohou nastartovat vaši cestu k úspěchu.

 

Zahraniční odborné praxe a stáže

Jezdíme do světa na zkušenou – stáže Crivitz, Cesenatico, Hameln, Kreuth fotky, odborné stáže video

Máme bohaté zkušenosti s organizováním zahraničních stáží pro naše žáky. Ti získávají jedinečné zkušenosti a zážitky, na které rádi vzpomínají.

  • Stáže jsou pro žáky zcela zdarma v rámci Erasmus+

 

V současné době probíhají v Itálii, nebo na Sardinii

Dlouhodobě nabízíme rovněž odbornou praxi ve spolupráci  s partnerskou školou v  německém  Hameln, s níž máme velmi dobré zkušenosti. Odborná praxe v Německu – Kreuth, Rabenstein, Crivitz

 

Partneři z praxe:

Medailonky našich partnerů z praxe: Hotel ÉliteMOODY CHEF náladový kuchařHotel Hejtmanský DvůrŘízení letového provozu Perfekt Canten 

Pomůckou k získání vysněné práce, je zpracované profesní portfolio s přehledem studia, získaných certifikátů a vytvoření životopisu.