LETÁK OBORU KC
Učební obor KUCHAŘ – ČÍŠNÍK ve zkrácené formě
Obor je určen zájemcům se středním vzděláním ukončeným maturitní zkouškou nebo výučním listem bez ohledu na studijní zaměření
Získejte další výuční list za 1 rok a zvyšte možnosti svého uplatnění na trhu práce!
Základní údaje učebního oboru KUCHAŘ – ČÍŠNÍK – ZKRÁCENÉ STUDIUM:
Délka studia: 1 rok
Forma studia: denní; střídání praktické a teoretické výuky v týdenních cyklech
Podmínky přijetí:
Přesná kritéria pro přijetí zveřejní ředitelka školy vždy do 31. ledna pro následující školní rok na webových stránkách školy.
- střední vzdělání ukončené maturitní zkouškou nebo výučním listem bez ohledu na studijní zaměření
- Přijímací řízení se řídí zákonem 561/2004 a vyhláškou 353/2016 Sb. v platném znění
-
- Je nutné splnění podmínek zdravotní způsobilosti uchazečů o vzdělávání v daném oboru vzdělání
- Do oboru vzdělávání jsou přijímáni chlapci a dívky
- Přijímací zkoušky se do zkráceného studia nekonají
Základní počet bodů je přidělen za dosažený průměrný prospěch v posledních třech pololetích předchozího vzdělávání. Další body získá žák za studijní výsledky v profilovém předmětu (cizí jazyk, chemie) v posledním ročníku studia. Pokud má žák v některém ze sledovaných pololetí snížené hodnocení z chování, naopak body ztrácí. Žák získává další body za umístění v soutěžích a olympiádách, které uvede na přihlášce.
- Pro přijetí je stanoven minimální počet bodů, který musí uchazeč dosáhnout (vyhlašuje ředitelka školy v Kritériích pro přijetí v 1. kole přijímacího řízení do 31. ledna
- Vyhodnocení probíhá na základě bodovacího systému zpracovávaného počítačem.
Po vyhodnocení výsledků seřadí uchazeče počítač podle získaných bodů a škola přijme plánovaný počet žáků. Další žáci, pokud splní kritéria a dosáhnou stanovaného limitu bodů pro přijetí, se stanou náhradníky, které škola postupně v pořadí osloví okamžitě, jakmile se některý z přijatých žáků rozhodne nenastoupit.
Způsob ukončení: závěrečná zkouška
dokladem je vysvědčení o závěrečné zkoušce a výuční list
Závěrečná zkouška se řídí školským zákonem (561/2004 Sb.) a příslušným prováděcím předpisem (vyhláška 47/2005 Sb.) a se skládá ze tří částí:
- Písemné části
- Praktické zkoušky
- Ústní zkoušky
Žák vykoná závěrečnou zkoušku úspěšně, pokud úspěšně vykoná všechny zkoušky, které jsou její součástí
Uplatnění absolventa
- ve všech gastronomických provozech
- Příprava běžného sortimentu pokrmů teplé a studené kuchyně
- Úprava jídel a tabule pro slavnostní příležitosti
- Znalost techniky obsluhy jídel a nápojů
- Správné skladování potravin a nápojů
- Sestavování jídelních a nápojových lístků
- Výpočty kalkulací jídel a nápojů
- Komunikace ve dvou cizích jazycích při obsluze hosta
Možnost dalšího vzdělávání absolventa:
- Po získání výučního listu se absolvent může ucházet o přijetí na nástavbové studium – obor 64-41-L/51 Podnikání, zakončené maturitní zkouškou.
- Možnost získání druhého výučního listu ve zkráceném studiu za 1 rok v oborech: 66-53-H/01 Operátor skladování, 23-55-H/01 Klempíř pro stavební výrobu, 36-52-H/01 Instalatér
Teoretické vyučování
- pouze odborné předměty a odborná terminologie v cizím jazyce
Praktické vyučování:
- moderně vybavené učebny (učebna stolničení a cvičná kuchyň), školní kuchyně a školní jídelna
- pracoviště smluvních partnerů v lokalitách Kladno, Slaný, Rakovník, Praha
Odborné kurzy ukončené certifikátem:
- Barmanský kurz
- Kurz Barista – příprava kávy
- Cukrářské kurzy
- Kurz vyřezávání ovoce a zeleniny
- Kurz Sommeliér (víno)
- Pizza kurz
Workshopy:
- Vepřové maso
- Zvěřina
- Drůbež
Odborné exkurze:
- Pivovary (U Fleků, Plzeňský Prazdroj)
- Víno (Bohemia sekt, Zámecké vinařství Lobkowicz)
- Čokomuzeum
Studenstké projekty:
- Dnes vaří šéf
- Stochovské vepřobraní
- Svatomartinské menu
- Projekt První republika
- Stochovský Masterchef
- Naše tradice
Soutěže odborných dovedností:
- Makro HoReCa – kuchařský pětiboj
- Gastro Labe
- Gastro Poděbrady
- Soutěž o pohár Blanických rytířů