6. Regionální kolo soutěže Makro HoReCa kuchařský Pětiboj
Po mnoha dnech intenzivního tréninku se vybraní žáci 2. a 3. ročníku oboru kuchař – číšník, zúčastnili 6. ročníku soutěže Makro HoReCa Kuchařský pětiboj. Den „D“ nastal v pátek 13. dubna 2018, kdy šest žáků, jmenovitě Tomáš Goldammer, Milan Komloš, Jan Krško, Gabriela Linhartová, Kristýna Tomanová a David Trnka mohli své nabyté dovednosti zúročit.
Zúčastnili jsme se jednoho z regionálních kol soutěže. Soutěž se konala v krásných prostorách Makro akademie v Praze-Stodůlkách. Naši žáci se poměřovali se zástupci škol z Prahy-Čakovic, Pardubic a Teplic.
Náplní pětiboje bylo dovednostní krájení: 250 g cibule najemno, 200 g pórku na julienne, 400 g brambor na kostičky o velikosti 8 mm, vykostění celého kuřete od hřbetu na plát a filetování celého pstruha včetně odstranění všech kostí. Soutěžili postupně celé týmy. Všemu předcházelo proškolení a seznámení s pracovištěm. Maximální časový limit byl 30 minut.
Výsledný čas, kvalita provedení a v neposlední řadě dodržování hygieny byly samostatně bodově hodnoceny. Následně porota, složená ze zástupců Makro akademie, sečetla body a z výsledků vzešli vítězové jednotlivci. Na prvním a třetím místě byli zástupci školy z Teplic.
Velmi nás potěšil Jan Krško, který skončil v jednotlivcích na krásném 2. místě v konkurenci 24 soutěžících.
Pět postupujících týmů bude známo po dokončení všech regionálních kol a sečtení bodů.
Budeme tak v napětí, zda se na nás štěstí usměje.
Středisko gastronomických služeb
Michal Kemr, učitel odborného výcviku