7. MAKRO HoReCa Pětiboj 2019
Soutěž MAKRO HoReCa Pětiboj je určena pouze a výhradně pro studenty hotelových škol, středních odborných učilišť a středisek praktického vyučování v oborech Kuchař - číšník.
Soutěž probíhá ve dvou kolech. Reprezentanti škol soutěží jako jednotlivci v soutěži MAKRO Kuchařský Pětiboj, tzn. v přípravě a krájení brambor, cibule a pórku, filetování pstruha a vykosťování celého kuřete. To vše v maximálním limitu 30 minut.
Regionální kola již 7. ročníku soutěže, se letos konají pouze v Makro akademii v Praze – Stodůlkách ve dnech 21.1. - 24. 1. 2019. Ty určí pět týmů, které postoupí do celostátního finále, které se bude konat na podzim, pravděpodobně opět v PVA Letňany.
Vybraný šestičlenný tým naší školy, se poctivě připravoval na středisku gastronomických služeb. Pod dohledem učitelů odborného výcviku piloval svou přesnost, kvalitu a rychlost při práci se zeleninou i masem.
Regionálního kola soutěže Makro HoReCa kuchařský Pětiboj 2019 jsme se zúčastnili 23. 1. 2019 v Makro akademii v Praze – Stodůlkách.
Naši soutěžící Lucas Jacob Soto, Kristýna Tomanová, David Trnka, Rudolf Jelínek, Tomáš Hezl a Dominik Mrva byli ještě před samotným zápolením seznámeni s průběhem soutěže, proškoleni o bezpečnosti a hygieně během své práce.
Poté přešli do kuchyně, kde si již každý věděl, co má dělat. Jedni čistili zeleninu, jiní kuřata a další čerstvé pstruhy.
Následně každý ze soutěžících zaujal své pracovní místo a komisaři spustili časomíru. Soutěžící se snažili být precizní, ale i rychlí.
Po ukončení soutěžení komisaři začali kontrolovat kvalitu provedení práce soutěžících. Ti vzorně uklidili kuchyň a mohli se občerstvit výrobky připraveny žáky, kteří jsou zde na praxi.
Dále následovala zpětná vazba od komisařů, kteří velmi osobitým a přátelským způsobem sdělili soutěžícím, kde při své práci dělají nejčastěji chyby a jak je nejlépe odstranit. Po sečtení všech bodů došlo konečně na vyhlášení výsledků.
Vzhledem k tomu, že v tento soutěžní den se regionálního kola účastnili pouze žáci Střední školy služeb a řemesel na Stochově, na stupně vítězů dosáhla hned polovina teamu. Na prvním místě se umístil Rudolf Jelínek. Na druhém místě David Trnka a na třetím místě Kristýna Tomanová.
Všem soutěžícím děkujeme za reprezentaci naší školy.
Věříme, že svědomitý trénink přinese své ovoce v podobě postupu do finále.
Za tým gastronomického střediska.
Michal Kemr, učitel odborného výcviku
Po ukončení regionálního kola v soutěži kuchařů a sečtení bodů všech zúčastněných škol se družstvo SŠSaŘ Stochov probojovalo do finálové soutěže týmů kuchařů a číšníků.
Soutěžícím jmenovitě:
3. ročník kuchař-číšník David Trnka, Rudolf Jelínek, Lucas Jacob Soto, Kristýna Tomanová
2. ročník kuchař-číšník Tomáš Hezl, Dominik Mrva
Gratulujeme k postupu ! ! !
Věříme, že se najdou další odvážní, kteří se chtějí utkat ve finále.