Nahrávám...
Zpět

Kuchaři a číšníci ze Stochova obsluhovali v Senátu

Kuchaři a číšníci ze Stochova obsluhovali v Senátu

Národní institut pro další vzdělávání dlouhodobě spolupracuje se střediskem gastronomických služeb Střední školy služeb a řemesel Stochov při zajišťování stravování na konferencích pořádaných tímto institutem.

Naši žáci měli v minulosti možnost nahlédnout do krásných prostor budovy Ministerstva školství.  Ovšem v úterý 20. listopadu 2018 jsme však zajišťovali občerstvení a oběd v prostorách Senátu PČR pro účastníky celostátní konference s názvem Cesta ke svobodě a demokracii, které organizoval Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu PČR ve spolupráci s Národním institutem pro další vzdělávání (NIDV) v Jednacím sále Valdštejnského paláce.

Konference, která byla určena především učitelům dějepisu a společenskovědních předmětů základních a středních škol a jejím cílem bylo přispět k objasnění hlavních problémů soudobých dějin Československa a České republiky v kontextu evropských a světových dějin. Tato akce uzavřela sérii konferencí, které Národní institut pro další vzdělávání věnoval významným historickým výročím připomínaným v letošním roce, a zároveň otevřel téma 30. výročí převratných listopadových událostí, které budeme slavit příští rok.

Pro účastníky této konference připravili učitelé odborného výcviku ve spolupráci s paní Věrou Kunešovou, vedoucí školní jídelny a žáky 1. ročníku oboru Kuchař-číšník ranní a dopolední občerstvení i oběd. V krásném Jičínském salónku jsme servírovali oblíbený plněný croissant s anglickou slaninou a sázeným vejcem, sandwiche se šunkou a sýrem a celozrnné chlebíčky s křenovosmetanovou pomazánkou a červenou řepou. Ke kávě oblíbené koláčky s různými náplněmi a Masarykův perník. Obědové menu se sestávalo z kuřecích řízečků marinovaných v jogurtu a obalených v cornflakes a vepřových řízečků podávaných s lehkým bramborovým salátem. Nabízeli jsme také grilované tortilly plněné trhaným vepřovým masem marinovaném v BBQ omáčce podávané se salátem Coleslaw. Mysleli jsme i na vegetariány. Nejen pro ně jsme připravili Cous-cous s grilovanou zeleninou. Završením našeho menu byly variace minidezertů (ovocné košíčky, větrníčky, kakaovo-ořechová piškotová roláda a čokoládové brownies) a ovocné mísy.

Od organizátorů z řad NIDV i Senátu PČR jsme vyslechli slova chvály nejen k chuti pokrmů, ale i k milé obsluze.

Nejen pro žáky ale i pro nás učitele byla tato zkušenost velice zajímavá. Prostory Valdštejnského paláce jsou nádherné a možnost se v nich pohybovat i bez poslaneckého mandátu byla pro nás jedinečná. Dokonce jsme se podívali do senátorské restaurace, kterou nás provedl její zaměstnanec z odbytového střediska. Zkrátka jsme velice rádi, že jsme mohli žákům i sobě v rámci našich pracovních povinností zprostředkovat takovýto zážitek.

 

UOV Středisko gastronomických služeb