Nahrávám...
Zpět

Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii

ireas_logoPodpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii

CZ.02.3.61/0.0/0.0/16_012/0000606

 

Název projektu:  

Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii

 

Číslo projektu:                CZ.02.3.61/0.0/0.0/16_012/0000606

 

Popis projektu

Hlavním cílem projektu je posílení exekutivního a praktického vyučování žáků v oborech SŠ bez maturitní zkoušky skrze zvýšení motivace žáků k vzdělávání a zvýšení praktických dovedností s akcentem na uplatnění žáků v jejich budoucím zaměstnání workshopů.

Projekt se skládá ze dvou na sebe navazujících aktivit – „Cyklu workshopů“ a „Exekutivních a Praktických týdnů“.

Cyklus workshopů

 „Cyklus workshopů“ představuje formu do 2 vzájemně se prolínajících částí - exekutivních dovedností a praktického vzdělávání. Celkem je realizováno 12 workshopů.

  • Cílem je rozvinou exekutivní dovednosti a rozšířit praktické uplatnění žáků.

  • V rámci workshopů je mimo jiné organizován celodenní odborný seminář, např. kurz molekulární kuchyně, mořské plody, tradiční česká kuchyně a podobně.

Exekutivní a Praktické týdny

Smyslem „Exekutivních a Praktických týdnů“ je vytvořit mimoškolní aktivitu zaměřenou na rozvoj jejich klíčových kompetencí a zejména praktických dovedností.

  • Aktivita je rozdělena do dvou na sebe navazujících týdnů (Exekutivní týden a Praktický týden) v podobě 5 denní akce pro 25 studentů spojených ze 4 škol.

  • První týden se koná na konci školního roku (květen/červen), druhý týden pak na začátku následujícího (září/říjen).

    • 1. Týden „Exekutivní týden“ se zaměřuje na dovednostní rozvoj žáků s ohledem na jejich praktické uplatnění (komunikace, týmová práce, zaměstnání, a podobně).

    • 2. Týden „Praktický týden“ zaměřující se na praktické dovednosti žáků v gastronomii (odborné semináře, např. práce s moderními technologiemi, úprava divočiny, HCCP, ryby a mořské plody a podobně).

    • Žáci získají certifikáty o absolvování kurzů a také získají bezplatné roční členství v Asociaci kuchařů a cukrářů.

Projektové partnerství

Projekt je realizován společností IREAS, Institut pro strukturální politiku o.p.s. ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky a společností Jules a Jim. Do projektu je dále zapojeno 13 škol.

Zapojené školy v projektu

  • SŠ pedagogická, hotelnictví a služeb Litoměřice,

  • Střední škola zemědělství a služeb, Albrechtice,

  • Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Písek,

  • Integrovaná střední škola, Jesenice,

  • SŠHSS, Teplice nad Metují,

  • Středníškolahotelováaslužeb,Kroměříž,

  • Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vlašim,

  • Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Kladno,

  • Střední škola živnostenská Sokolov,

  • SŠOGD PRAKTIK s.r.o., Olomouc,

  • Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Horky nad Jizerou,

  • Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod,

  • Střední škola služeb a řemesel Stochov.