„In vino veritas „ aneb ve víně je pravda.
Nejen to nám tento úžasný mok nabízí. Rozmanité chutě a vůně, různé odstíny barev, cukernatosti i kvality. Je mnoho pravidel, která se musí dodržovat, když sestavujete menu. Největší důraz v moderní gastronomii se klade na symfonii chutí pokrmů a nápojů. Maturitní a závěrečné zkoušky se kvapem blíží a menu vhodně doplněné o nápoje je nedílnou a velmi důležitou součástí samostatné odborné práce. Právě nápo...je, bývají kamenem úrazu. Proto, středisko gastronomických služeb, zajistilo pro žáky končících ročníků gastronomických oborů exkurzi do zámeckého vinařství Lobkowicz, s kterým již delší dobu spolupracuje.
Ve čtvrtek 19. října třídy 4HT, 4GA a 3KC navštívili Roudnický zámek, jehož sklepení skrývá vinné poklady. Pan Roman Líbal, sales manager a degustátor, zámeckého vinařství Lobkowicz, nás provedl zámeckým sklepením. Pohovořil o zajímavé historii zámku, jehož srdcem je hrad. O tradici českého vinařství nejen v Litoměřické podoblasti, o pěstování vinné révy a jejím úskalí, o sběru vinných hroznů, technologii výroby jak bílých tak červených odrůd.
Součástí exkurze, byla degustace 4 bílých odrůd vína, 4 červených odrůd vína a sektu. Překvapením pro žáky, byla možnost vyzkoušet si elegantní a atraktivní způsob otevírání sektu pomocí šavle, zvanou „Sabráž“. Pouze jeden žák našel dost odvahy, aby si jej vyzkoušel, a tak paní učitelky M. Štiková a M. Krombholzová , žáky zastoupily a Sabráž si vyzkoušely.
Součástí degustace byly také informace o charakteristice degustovaných vín, jejich využití v gastronomii a zároveň doporučení k pokrmům.
Po obědě v blízké zámecké restauraci jsme navštívili nejstarší vinici „Sovice“. Komentovaná procházka po vinohradu a možnost ochutnat slaďoučké bobule hroznů odrůdy Svatovavřineckého a Pinot Noir, byla příjemným zpestřením. Dále jsme se podívali do lisovny a prohlédli si zařízení, které vinařství používá k výrobě vína. Někteří žáci si vyzkoušeli i ruční práci při provzdušňování mladého vína.
Po romantické procházce po vinici a prohlídce lisovny se celá školní výprava, potleskem rozloučila s panem Líbalem a krásnou krajinou poblíž meandru řeky Labe a vyrazila zpět k domovu.
Doufáme, že tato exkurze byla pro žáky přínosem.
Středisko gastronomických služeb
Poděkování za návštěvu:
Ve čtvrtek 19.10.2017 nás navštívili studenti ze Střední škola služeb a řemesel Stochov. Doufáme, že exkurze splnila očekávání učitelů a studentům dodala spoustu nových informací o pěstování révy a výrobě vína. Děkujeme za návštěvu.